Rondreis China 17 september tot 15 oktober 2011 EnglishDag 1 Schiphol-Beijing
Om vijf uur 's middags vertrekken we vanaf Schiphol naar Beijing. We vliegen elf uur en krijgen te maken met een tijdsverschil van zes uur. We maken de reis met reisorganisatie Shoestring. Ze leveren een basispakket waarin de vlucht, vervoer ter plaatse, hotel overnachtingen en een Chinees/Engels sprekende gids zijn inbegrepen. Verder ben je vrij in je doen en laten. Tegen betaling kun je excursies maken met de gids. Je kunt ook zelf wat organiseren, zoals een fiets huren, met een taxi of bus ergens heen gaan of een dagje uitslapen.

De tassen staan klaar in de gang. Met de City of Calgary vliegen we naar Beijing. Onze Chinese gids Leon. Leon schrijft onze namen in het Chinees.
Dag 2 Beijing
In de ochtend komen we aan in het hotel Beijing. Even water kopen en naar de markt naast het hotel. Daarna een paar uur slapen.
In de loop van de middag lopen we naar de Tempel van de Hemel, die in het Park van de Tempel van de Hemel staat. Het is er een drukte van jewelste. Chinezen zijn klein behuisd en brengen hun vrije tijd vaak in een park door. Er zitten mensen te kaarten of te schaken. Anderen zijn aan het zingen, musiceren of doen gymnastische oefeningen. Thai chi of iets dat op Nederland in Beweging lijkt.

Vreemd soort brommobiel. Kaarten in het Park van de Tempel van de Hemel. De Tempel van de Hemel. Drukte in het park. Politie is paraat om souvenir verkopers te verjagen. Zingen in het Park van de Tempel van de Hemel. Versiering van de Tempel van de Hemel.

Klik hier voor een filmpje
Dag 3 Beijing
In het hotel huren we twee fietsen. De baliemedewerker pompt de banden op. We zetten koers naar het Plein van de Hemelse Vrede. (Tiananmen Plein)
Wat onmiddellijk opvalt, is dat afslaand verkeer kennelijk voorrang heeft op fietsers en voetgangers. Ze rijden gewoon door over zebra's. Zelfs al heeft de voetganger groen licht moet je toch uitkijken. We kunnen er niet aan wennen. Zebra's hebben hier geen enkel nut. Ieder moment kan er een auto de hoek om komen die probeert door te rijden. Later vind ik op internet dat rechtsafslaand verkeer in China inderdaad voorrang heeft. Ze mogen zelfs door rood rijden.
Het Plein van de Hemelse Vrede heeft enorme afmetingen. Het mausoleum van Mao wordt goed bewaakt door militairen. Op het plein houden politie agenten met Segways de boel in de gaten.

De receptionist van het hotel pompt de fietsbanden van de huurfiets op. Het Plein van de Hemelse Vrede.(Tiananmen Plein) Wacht bij het mausoleum van Mao. Wacht op het Plein van de Hemelse Vrede. Politie agenten met Segways houden de boel in de gaten.

Ten noorden van het hemelse plein bevindt zich de Verboden Stad. Een indrukwekkende verzameling gebouwen, waarmee men in het jaar 1422 is begonnen met bouwen. Van hieruit werd honderden jaren lang China geregeerd door de vele keizers. Sommige kwamen maar zelden buiten de Verboden Stad. In 1912 is de laatste keizer van de troon gestoten. De stad heeft de culturele revolutie overleefd en is nu een museum. Sinds 1987 behoort de stad tot het werelderfgoed.

De Poort van de Hemelse Vrede staat voor de ingang van de Verboden Stad. Hal van de Opperste Harmonie in de Verboden Stad. Op diverse plaatsen staan potten water om een eventuele brand te blussen. In de winter brandde er een vuurtje onder de pot. Heleen in de Verboden Stad. Dieren en mythologische figuren op de punten van de daken verjagen de boze geesten.. Ingewikkelde dakconstructie in de Verboden Stad.
Dag 4 Beijing
Bezoek aan de Chinese muur. De Chinese Muur werd aangelegd als verdedigingswerk tegen rondtrekkende invasielegers vanuit het noorden. Het eerste deel van dit bouwwerk stamt uit circa 200 v. Chr. Tussen 1350 en 1650 n. Chr. (Ming-dynastie) heeft de muur zijn huidige gestalte gekregen. Het kunstwerk ligt een uur rijden buiten Beijing. We hebben geluk met het weer. De bakstenen barrière baadt in het zonnetje. We wandelen een paar kilometer over de muur. Nou ja, wandelen? Het is overwegend trappen of en af lopen.

We negeren de kabelbaan en nemen het voetpad naar de Chinese muur. Een stevige klim. René op de Chinese muur. Chinese Muur. Chinese Muur.

In de middag brengen we een bezoek aan het zomer paleis. Grote drukte hier van vooral Chinese toeristen. Het zomerpaleis is voorzien van prachtige versierde daken. Bijna ieder plekje is bewerkt of beschilderd. Op het meer varen rondvaartboten met Chinese daken en een drakenkop. De westerse toerist is een bezienswaardigheid. Regelmatig worden we gefotografeerd of gefilmd.
Prachtig dak bij het zomer paleis. Beschildering van een galerij. Een marmeren boot werd gebruikt om gasten te ontvangen. Rondvaartboot met Chinese trekjes. Drakenkop op een rondvaartboot. We worden gefilmd door een goedlachse Chinees.
Dag 5 Beijing-Pingyao
Fietstocht met een gids door de Hutong. De Hutong is een authentieke wijk van Beijing. Mensen wonen er met hele families in woningen met een binnenplaats. Soms werden deze binnenplaatsen volgebouwd met woonruimte voor de kinderen. Veel van deze hofjes zijn verdrongen door smakeloze grijze hoogbouw. We bezoeken een grote markt. Vreemde groentes en eieren verkopen ze hier. Vlees is altijd vers, want de dieren worden geslacht waar je bij staat. Vis wordt levend verkocht. We bezoeken de Drum Toren. Vroeger werd hier overdag m.b.v. een grote trommel ieder uur de tijd geslagen. 's Nachts gebeurde dat in een andere toren met een grote bel. Je raadt het al: de Bel Toren.
's Middags luieren we wat in een parkje. 's Avonds vertrekt de nachttrein naar Pingyau.

Ingang van een woning in de Hutong. Hoogbouw. Marktt in Beijing. Vreemde kleur eieren.. Deze groente kennen we niet. Demonstratie in de Drum Toren.
Dag 6 Pingyao
In de ochtend komen we aan in Pingyao. We worden met een elektrisch wagentje opgehaald op het station. Het hotel heeft een prachtige binnenplaats. De kamer in voorzien van een gigantisch stenen bed. Vroeger werd het warm gestookt door een rookkanaal. De voorloper van de elektrische deken.
Pingyao is een leuk ommuurd stadje. We maken een wandeling over de stadsmuur. Ze hebben hier een speciale motorfiets om brandjes in de smalle straten te kunnen bereiken. Chinezen spelen kaart op straat en trekken de aandacht door er luidruchtig ruzie bij te maken.

Hotel in Pingyao. Gigantisch groot bed. Straatje in Pingyao. Pingyao is ommmuurd. Brandweermotor om in de smalle straatjes te kunnen blussen. Chinezen spelen luidruchtig kaart op straat.

Klik hier voor een filmpje
Dag 7 Pingyao-Xian
Nog een dagje Pingyao. Het is lekker stil in de stad. Nou ja, er zijn wel veel mensen, maar er rijden voornamelijk elektrische brommers en wagentjes. In andere steden stikt het ook van de elektrische brommers en scooters.
's Avonds vertrekken we weer met een nachttrein naar de volgende bestemming.

Poort in Pingyao. De kolen voor de winter worden bezorgd. Elektrische brommer. Een zegen voor het gehoor. Chineesjes poseren voor een foto. Thee leuten. Pingyao bij avond.
Dag 8 Xian
Onze reis is eigenlijk begonnen in het Asser museum in 2008. Het museum heeft toen een aantal beelden van het beroemde Terracotta Leger uit Xian naar Assen gehaald. Heleen wilde meer van deze beelden zien. In 1974 zijn bij toeval deze duizenden soldaten en paarden ontdekt. Het zijn overblijfselen uit het graf van keizer Qin Shi Huangdi (221-214 v. Chr.) Het leger diende om zijn graf te beschermen.

Er is een gebouw over de legers heen gebouwd. Terracotta soldaat. Terracotta leger. Terracotta soldaten. Paarden. Heleen en René.

We lunchen met de groep. Meestal worden de gerechten op een draaiplateau gezet. Zo krijg je iedere keer een ander gerecht voor je neus. Over het algemeen zijn het heerlijke gerechten. Af en toe zit er te pittig spul tussen.
In de middag bezoeken we de Big Wild Goose Pagoda.

Chinese dames zetten ons op de foto en ik hun. Lunchgerechten op een draaiplateau. De Wild Goose Pagode. Boeddha. Monnik. Kinderen dragen broekjes met een open kruis. Scheelt een hoop luiers en ze zijn snel zindelijk.
Dag 9 Xian-Chengdu
Uitslapen en inkopen doen voor weer een nacht in de trein. Heerlijk deze reis. We hoeven niet iedere dag vroeg in de bus te zitten om vervolgens tien tot twaalf uur door het land te rammelen over slechte wegen. In de middag vertrekt de trein naar Chengdu. We reizen in zogenaamde hardsleepers. Drie bedden boven elkaar. De hardheid valt wel mee. We slapen goed in de trein. Van te voren kopen we noedel maaltijden en bier. De spoorwegen leveren heet water om de maaltijden klaar te maken voor consumptie. Heet water over de noedels, zakje groente en kruiden erbij en smullen maar met het bijgeleverde vorkje. Vaak is het pittig spul en is de helft van het zakje kruiden voor ons genoeg.

Aanduiding op het perron. De bestemming is niet geheel duidelijk. Instappen in de trein. Drie bedden boven elkaar. Ruim gangpad. Wasgelegenheid in de trein. Noedels eten in de trein. De Chinese Spoorwegen zorgen voor heet water.
Dag 10 Chengdu
We lopen naar de Wenshu Tempel. De route loopt door een parkje langs een rivier. Chinezen vermaken zich in het park met zingen en gymnastieken. Er wordt muziekles gegeven in de buitenlucht. Prettig in China is, dat er overal openbare toiletten zijn. Niet overal even netjes maar je kunt je boodschap in ieder geval wel kwijt. Soms zijn er geen aparte toiletten of tussenschotjes. Je zit dus gewoon naast elkaar. Mannen en vrouwen zijn overigens wel gescheiden.

Heleen doet mee met oefeningen in het park. Muziekles in de buitenlucht. Openbare toiletten vind je overal. Toiletten zonder deuren. Soms zijn er zelfs geen tussenschotjes.

Na een uurtje bereiken we de Wenshu Tempel. Het staat hier blauw van de (wie)rook. Je mag binnen geen foto's maken. Een monnik heeft de oplossing. Je maakt gewoon foto's terwijl je buiten blijft staan.

Kaartjes kopen voor de Wenshu Tempel. Wenshu Tempel. Vuur om de wierook aan te steken. Heleen brandt wierook. Als je binnen geen foto's mag maken, doe je het zo.

We lunchen met dumplings. Groente en vlees in deeg verpakt en gestoomd. Toevallig komen we langs een metrostation. Dat scheelt een eind lopen naar het Volkspark. De metro kost 24 euro cent of te wel 2 juan. De bus meestal twaalf cent of te wel 1 juan.
In het Volkspark is het een enorme heksenketel. Elektronisch versterkte muzikanten spelen zo hard mogelijk door elkaar. Op een rustig plekje zijn mensen bezig met het schrijven van Chinese karakters met water. Het droogt snel op. Heeft dit een therapeutische werking of dient dit een religieus doel? We weten het niet.

Dumplings worden gemaakt waar je bij staat. De lunch bestaat vandaag uit dumplings met bier. Metro in Chengdu. Gelukkig worden de haltes ook in onze letters weergegeven. Karakters schrijven met water in het Volkspark.
Dag 11 Chengdu
Een bezoek aan de reuzen panda's mag je in Chengdu niet overslaan. Er is hier een fokcentrum voor deze dieren gevestigd. Na jarenlang onderzoek en ervaring lukt het om pas geboren panda's in leven te houden. Vooral de jonge panda's hebben een grote aaibaarheids factor en een hoog knuffel gehalte. De dieren leven van bamboestengels. Er leven er nog zo'n duizend in het wild. Te weinig om te overleven volgens de wetenschap. Vandaar dat geprobeerd wordt om het aantal te verhogen. Een moeilijke opgave, want ze laten zich niet zo gemakkelijk fokken.

Baby panda's in de box. Baby panda's in de box. Reuzen panda aan het ontbijt van bamboestengels. Reuzen panda aan het ontbijt van bamboestengels. Jonge panda's krijgen een hapje aan een hengel.
Klik hier voor een filmpje Leuk om te zien hoe de panda
de bamboe stengel ontdoet van
de bast en vervolgens het
binnenste deel opeet.
Klik hier voor een filmpje René voert de
vissen in het
Panda Park


s'Middags gaan we naar een kookcursus. We zijn allemaal geslaagd voor de cursus Chinees koken.

De cursusleidster. Lekker wokken, wokken. Aan het werk. Varkenslapjes in beslag. Varkenslapjes in beslag met een saus van o.a. gember, peper en knoflook. De cursisten. We zijn allemaal geslaagd.
Dag 12 Chengdu-Panzihua
Alweer een rustig dagje. 's Morgens nog een keer naar de Wenshu Tempel gelopen. De Tempel staat in een leuk buurtje met winkeltjes, straatverkopers en restaurantjes. Lunchen met heerlijke dumplings. Ze eten hier ook kippenpoten. Zie foto. Aan het eind van de middag met de nachttrein naar Lijiang. Veertien uur treinen over een traject van 750 km. Morgen worden we wakker in een andere stad om weer nieuwe indrukken op te doen.

Straatje in de buurt van de Wenshu Tempel. Heleen laat een kettinkje maken met de naam van de buurvrouw die thuis op de poes past. Kralen met een lucky cat en een Chinees karakter.  Het stomen gebeurt in opgestappelde pannetjes.. Dumplings voor de lunch. Dit deel van de kippenpoot wordt hier ook gegeten.
Dag 13 Panzihua-Lijiang
In Panzihua stappen we vanuit de trein in de bus voor een rit van zeven uur.(310 km) T.g.v. een ongeval duurt het wat langer. Chinezen halen in als gekken. Zelfs in onoverzichtelijke bochten gaat het feest gewoon door. Niets houdt ze tegen. Regelmatig zien we auto's die flink in elkaar zitten. Langs de weg zien we hoe de rijstoogst aan de gang is.
De rit door een bergachtig gebied brengt ons in Lijiang Het plaatsje wordt overspoeld door voornamelijk Chinese toeristen. Er is een groot wandelgebied in het oude centrum.

De weg wordt versperd door een vrachtwagen met grind. De rit gaat door een bergachtig landschap. De rijstvelden liggen erbij als een lappendeken. Rijstoogst. Bruggetje in Lijiang. Waterrad in Lijiang.
Dag 14 Lijiang
Beetje rondwandelen in Lijiang. We klimmen naar de Wangu Toren en hebben een mooi uitzicht over de stad.

Het centrum van Lijiang is autovrij. Hier en daar wordt gesjouwd met spullen. Straatje in Lijiang. De Drum Toren bij Wangu Toren. Uitzicht over Lijiang vanaf de Wangu Tower. Straatje in Lijiang. Bruggetje in Lijiang.
Dag 15 Lijiang
We huren twee stoere mountainbikes. De verhuurder prijkt in het Nederlands zijn waren aan. Buiten de stad zijn blanken een bezienswaardigheid. Oude mannetjes op een bankje kijken alsof we van een andere planeet komen. Toevallig komen we bij dokter Ho. Een bekende kruidendokter volgens de reisgids. Hij beweert dat Maxima en J.P. Balkenende bij hem op bezoek geweest. Op internet is hier echter niets over te vinden.

Tekst in het Nederlands  bij de fietsenverhuurder. Bejaarden houden zich bezig met toeristje kijken. Kruidendokter Ho. De voorraad kruiden van dokter Ho. Chinezen zijn trots op hun kinderen. Meisje leert rekenen.
Dag 16 Lijiang-Zhongdian (Shangri-la)
Met de bus gaan we naar Zhongdian. Onderweg passeren we de Tiger Leaping Gorge. De Yangste Kiang (Gele Rivier) perst zich met donderend geweld door een nauwe kloof. Via een wandelpad bereiken we het nauwste gedeelte van de kloof. Kosten nog moeite zijn gespaard. Het wandelpad loopt hier en daar door een tunnel in de rotsen. Het water is niet geel maar grijs. Nou ja, we worden allemaal een beetje grijs met het klimmen der jaren.

Op weg naar de Tiger Leaping Gorge. Het pad is uitgehouwen uit de rotsen. Er zijn zelfs een aantal tunnels gemaakt voor het wandelpad langs de rivier. Zo kun je je laten vervoeren naar de stroomversnelling. Kolkend water van de Yangtze Rivier wringt zich door de smalle opening. De tijger waar de gorge naar is genoemd.
Klik hier voor een filmpje

Aan het eind van de middag bereiken we Zhongdian. (Shangri-la) Hier bevindt zich de grootste gebedsmolen ter wereld. Het ding weegt 60 ton. Helaas krijgt het gevaarte onderhoudsbeurt en kunnen we er niet aan draaien. Zhongdian ligt op 3200 meter hoog aan de voet van de Himalaya. De bewoners zijn Tibetanen. 's Nachts wordt het hier koud. In het hotel hebben we een elektrische deken op bed liggen.

Plein in Zhongdian met de grootse gebedsmolen op de achtergrond. De grootste Tibetaanse gebedsmolen in de wereld. Detail van de gebedsmolen. Met deze yak kun je op de foto. 's Avonds danst de bevolking op het plein. 's Avonds danst de bevolking op het plein.
Dag 17 Zhongdian
Met een lokale bus gaan we naar het Ganden Sumtseling Gompa. (gompa = klooster) Een prachtig complex. Bijna rijden we het klooster voorbij, maar we worden door een Chinees uit de bus gehaald. Kennelijk weten ze dat toeristen met deze bus aankomen en hebben ze een mannetje opdracht gegeven om westerse toeristen uit de bus te vissen. Hij brengt ons netjes naar een loket waar we een toegangskaartje kunnen kopen.

Bezoek aan een Tibetaans klooster. (Ganden Sumtseling Gompa). Wierook branden voor de tempelingang. Boeddhabeeld in de tempel bij het klooster. Beschildering in de tempel. Poort bij het klooster. Beschildering in het klooster.
Dag 18 Zhongdian-Dali
We ontbijten op de overdekte binnenplaats van het hotel. Het ontbijt stelt niet veel voor, maar de entourage is prachtig. Met een bus gaan we naar Dali. Onderweg zien we boeren die bezig zijn met de rijstoogst. De lunch gebruiken we onderweg met de groep. Onze gids heeft overal zijn adresjes. Hij belt als we in de buurt zijn van een restaurant. Daar aangekomen, wordt binnen niet al te lange tijd de tafel vol gezet met gerechten. Kosten bedragen € 4,50 pp. + € 1,10 voor een halve liter bier of 50 cent voor een cola. Koffie is in verhouding duur in China. Twee à drie euro voor een bakkie. Een kopje koffie is dus net zo duur als een liter bier. Nou dan weet je wel wat je moet bestellen.

Overdekt binnenplaats van het hotel in Zhongdian. We ontbijten er. Rijstoogst. Rijstoogst. Eten aan een tafel met een draaiplateau. Een van de vele heerlijke gerechten. Een van de vele heerlijke gerechten.
Dag 19 Dali
Een kabelbaan brengt ons naar boven. Hier is het grootste Chinese schaakbord. De stukken moet je met twee man versjouwen. We maken een wandeling in de bergen. In de middag belanden we op een markt. We zien weer onbekende groenten. Verder liggen er krabben en ander ongedierte aan stokjes geregen.

Kabelbaan bij Dali. Het grootste Chinese schaakbord ter wereld. Joris en René zijn aan zet. Onbekende groente. Nog iets wat we niet kennen. Gevarieerde saté.
Dag 20 Dali
's Morgens naar de markt in Xizhou. Twintig kilometer ten noorden van Dali. Kippen en vis worden levend verkocht. Altijd vers dus. De kippen worden geslacht waar je bij staat. Keel doorsnijden, even in het kokend water en dan in een apparaat om de veren te verwijderen. De vissen krijgen een klap met een stuk hout. Het valt ons op dat er deze reis niemand echt last van zijn darmen heeft. Op andere reizen (Egypte, Marokko, Turkije) komt het regelmatig voor dat reisgenoten een paar dagen voor Pampus liggen vanwege darmproblemen.
Vrouwen doen boodschappen met een rieten "rugzak". Soms zitten er kleine kinderen in. Je kunt ook een nieuw gebit laten maken op de markt.

Alweer een onbekende groente. Lijkt op lente uitjes. Kippen worden levend verkocht. Wat bedoel je? Klein behuisd. Vijf minuten hiervoor genoot dit dier nog van zijn leven. Vrouwen doen boodschappen met rieten rugzak. Op de markt kun je een gebit laten maken.

's Middags maken we een boottocht op het meer bij Dali. We varen naar een vissersdorpje. Uiteraard is hier een markt met vis. Op de boot is een meisje die onze aandacht trekt. Contact met westerse toeristen blijft een leuk vermaak.

Boottocht op het meer bij Dali. Vismarkt aan de overkant van het meer. Vismarkt aan de overkant van het meer. Meisje zoekt contact met ons. Vissers aan het werk. Avond in Dali.
Dag 21 Dali-Guilin
Met de bus naar het Stenen Woud. Een verzameling vreemde rotsformaties. Een wonderlijke wereld. Net zoals je je fantasie op wolken kunt loslaten, kun je ook van alles in de stenen zien. De rotsen weerspiegelen in het water, hetgeen mooie foto's oplevert.
Na het Stenen Woud vertrekken we met de nachttrein naar Guilin. We zijn er wel weer aan toe, want we hebben al een paar dagen geen trein gezien.

Panorama van het Stenen Woud. Panorama in het Stenen Woud.
De gidsen in het Stenen Woud zijn in klederdracht gehuld. Nee, deze foto staat niet op zijn kop. Het is de weerspiegeling in het water.. Trapje in het Stenen Woud. Het Stenen Woud mag niet klagen over het aantal bezoekers. Stenen Woud. Stenen Woud.
Dag 22 Guilin-Ping'an
Het hotel in Ping'an is alleen te voet bereikbaar. Lokale vrouwen verdienen wat bij met bagage naar de hotels dragen. Later blijkt dat een van de vrouwen ook de bediening in het hotel verzorgt. Vanuit de kamer hebben we een prachtig uitzicht over de rijstterrassen.

Onze bagage wordt in manden naar het hotel gedragen. Uitzicht vanaf het balkon. Panorama van de rijstvelden.
Dag 23 Ping'an
In de ochtend maken we met onze gids een wandeling tussen de rijstvelden door. De lunch bestaat uit kip gestoomd in een bamboe stengel. De bamboe stengel ligt een tijdje in het vuur. Regelmatig wordt de bamboe nat gemaakt in een emmer water om verbranden te voorkomen. De kip smaakt goed, maar het lijkt wel of er alleen maar afval van de kip gebruikt is. Er zit zelfs een stuk poot bij. Ik bedoel het onderste stuk poot waar de nagels aan zitten. (zie foto bij dag 12) In Nederland krijg je dat nooit op je bord. De kip is wel vers, want er zitten nog een paar kippen in een mand te mopperen op de kleine behuizing. Na de lunch gaan we zelf op pad naar de rijstterrassen. Het is een prachtig gezicht. Jammer dat het druk is met dagjes mensen. Maar ja, in China is het nu eenmaal overal druk.

Prachtige terrassen met rijst. Prachtige terrassen met rijst. Prachtige terrassen met rijst. Kip en rijst gestoomd in een bamboe stengel. Prachtige terrassen met rijst. Sommige dagjes mensen laten zich naar boven dragen.
Dag 24 Ping'an-Yangshuo
Eind van de middag maken we een boottocht over de Li Rivier. Na het avondeten gaan we terug naar de rivier om met een visser mee te varen. De man vist met aalscholvers. Zodra de aalscholver een vis vangt, haalt de visser de aalscholver binnenboord en verwijdert de vis uit de keel. De visser houdt voor ons even pauze, zodat we foto's kunnen maken. De aalscholvers spreiden hun veren om ze te laten drogen.

Boottocht op de Li Rivier tussen de karstbergen. Boottocht op de Li Rivier tussen de karstbergen. Ondergaande zon. Visserman met aalscholver. Even opdrogen. Mooi koppie.
Dag 25 Yangshuo
Met een huurfiets rijden we naar de Yulong Rivier. Bamboe vlotten liggen klaar voor een tochtje over het water. De fietsen worden door de verhuurder naar het eindpunt van de boottocht vervoerd. Er liggen onderweg vlotten op de rivier waarop verkopers hun waar proberen aan de man te brengen. Onze "gondelier" lust wel een biertje. Na het biertje begint hij te zingen. Zo hier en daar gaan we een stroomversnelling af. Na het vlotje varen klimmen we naar de Moon Hill.

Vlotten liggen klaar voor vertrek. Bier, fruit en frisdrank verkoopster. Heleen met gondelier. We zijn niet de enige op het water. Zo ga je de stroomversnelling af. 's Middags klimmen we naar Moon Hill.

's Avonds gaan we naar een klank en licht show. Een prachtig spektakel op de rivier. Op de achtergrond worden de karstbergen verlicht door schijnwerpers. Er doen zo'n 600 mensen mee met de show. Het ontwerp is van dezelfde man als de opening van de Olympische spelen in Beijing in 2008.

Zangeres in de Yangshuo klank en licht show. Yangshuo klank en licht show. Yangshuo klank en licht show. Schimmige sfeer. Een verleidelijke juffrouw danst op de maan. Yangshuo klank en licht show.
Klik hier voor een filmpje
Dag 26 Yangshuo
Onze laatste fietsdag deze vakantie. Een gewone fiets kost € 2,20, een afgeleefde mountainbike € 4,40 en een mooie nieuwe mountainbike € 6,60 per dag. Borg is 12 euro per fiets. Onderweg zien we een visser vissen met een net. De aalscholvers kijken toe. Hebben ze een verplichte atv dag? We kennen de cao voor aalscholvers niet, maar we kunnen niets anders verzinnen. Toevallig belanden we achter het podium van de klank en licht show. We herkennen de maan waar de vrouw gisteravond op danste. In de show spelen ook twee waterbuffels mee. De klank en licht buffels staan overdag rustig te grazen, zonder zich iets aan te trekken van de twee paparazzi fotograven uit Nederland.

René en Heleen op de fiets. Vissr op de Li Rivier. Landschap met karstbergen. Achter het podium van de klank en licht show. Een van de twee klank en licht buffels.
Dag 27 Yangshuo-Guangzhou
Het is een regenachtige dag vandaag. Gelukkig hebben we een binnen activiteit op het program. 's Morgens doen we nog een kookcursus. Het is een internationaal gezelschap met Belgen, Denen, Australiërs, Zwitsers en nog wat andere wereld burgers. Eerst gaan we met de cursusleidster naar de markt om inkopen te doen. Op zich een leuke markt, ware het niet dat er honden en katten verkocht worden. Niet als huisdier maar voor de consumptie. Ze staan gelukkig niet op het menu bij de kookcursus, anders waren we gelijk afgehaakt.
's Middags inpakken. Morgen hebben we maar een uurtje in het hotel in Guangzhou (ook wel Canton genoemd) voor we naar het vliegveld moeten.

Levende kikkers op de markt in Yangshuo. De groente ligt er mooi verzorgd bij. Paddenstoelen. Heleen en René op kookcursus. Kok René is klaar voor de strijd. Twintig cursisten tegelijk is wel wat veel. Eigen gemaakte dumplings.
Klik hier voor een filmpje
Dag 28 Guangzhou
Veel tijd hebben we hier niet. In de ochtend komen we aan met de nachttrein. De chauffeur, die de groep met de bus ophaalt van het station, moet ons twee ook naar het vliegveld brengen. We hebben een andere vlucht dan de rest van de groep, omdat we op het laatste moment overgeboekt zijn van de ene naar de andere reis. Gelukkig hebben we gister alles al gereed gemaakt voor de vlucht. We laten de groep achter in het hotel en rijden nog een stukje mee met de bus. Na een paar kilometer stappen we over van de bus in een luxe auto, die klaar staat voor ons. De buschauffeur stapt ook over en brengt ons naar het vliegveld. We vliegen naar Shanghai waar we zeven uur moeten wachten op de vlucht naar Schiphol. Het laatste Chinese geld besteden we aan souvernirs en een laatste biertje. Het beetje geld dat rest gaat in een bus voor goede doelen.


Dag 29 Guangzhou-Assen
Rustige vlucht zonder vertraging. Om vijf uur 's morgens landen we op Schiphol. Helaas doet de NS er vijf uur over om ons van Schiphol naar Assen te brengen. Kwart over elf zijn we thuis. Mollie (onze poes) is er blij ons weer te zien. De eerste dagen houdt ze ons in de gaten of we er niet weer vandoor gaan.

Terug naar boven