Vakantie Frankrijk 2018   (9 t/m 23 juni 2018)
Klik op een foto voor een vergroting of een filmpje.

Dag 1. zaterdag 9 juni 2018
We rijden van Assen naar België.
We wonen in Nieuwkerken-Waas (bij St. Niklaas) een optreden bij van de Vlaamse zanger Willem Vermandere. Hij is 78 jaar. Even waarnemen dus, want we zien hem om de paar jaar optreden en iedere keer kan de laatste zijn. Nieuwkerken-Waas ligt halverwege onze vakantie bestemming in Frankrijk. We overnachten in een luxe B & B. Het huis stamt uit de tijd dat de textiel industrie hier goed floreerde. Vergelijkbaar met Twente in de hoogtijdagen van de textiel industrie. Willem eet in hetzelfde restaurant waar wij ook eten. Helaas komen we niet met hem in gesprek.
Klik hier voor een filmpje


Dag 1. De B & B in Nieuwkerken-Waas. Dag 1. Willem Vermandere
Dag 2. zondag 10 juni 2018
We rijden naar onze vakantiebestemming in Frankrijk. Zo’n 30 km ten westen van Versailles bij Parijs. Twee weken een huisje gehuurd via Gite de France. Even geen Centerparks. Dat doen we sowieso niet uit vrije wil. Het dorpje heet Montainville. Het is zo klein dat er zelfs geen bakker is. We worden ontvangen met een bord frambozen.  We krijgen een afstandsbediening van het tuinhek en kunnen in en uit wanneer we willen. Wel opletten dat de hond of het konijn niet wegloopt. Er huppelt een konijn rond in de tuin. We noemen hem Flappie. Het is een leuk huisje. Het enige minpunt dat we kunnen bedenken is dat het tweepersoons bed wat smal is. We hebben toch goed geslapen. Internet doet het goed. Daar hebben we slechtere ervaring mee in de Franse huisjes.

Dag 2. De tuin bij ons huisje. Dag 2. Interieur. Dag 2. We worden ontvangen met een bord met frambozen. Dag 2. Flappie mag in de tuin lopen. 's Avond moet hij zijn hok in.
Dag 3. maandag 11 juni 2018
We rijden naar Plaisir-Grignon. (11 km) Bij het station kopen we een weekabonnement voor het ov in Parijs en omgeving.(5 zones) Je hebt het abonnement in twee dagen al terugverdiend. Vandaag naar Montparnasse. Een nichtje van ons heeft als au pair in Parijs gewerkt bij de eigenaar van restaurant La Rotonde. Heleen trakteert René op een lunch in dit restaurant voor zijn 65ste verjaardag. Als voorgerecht escargots (slakken) gevolgd door magret de canard (eendenborst). Als nagerecht tiramisu met rood fruit.
Na deze uitgebreide lunch gaan we naar een aantal overdekte winkel passages. Dit heeft te maken met het regenachtig weer. In Den Haag hebben we één passage. In Parijs hebben we er drie gevonden. Passage Jouffroy, Passage Paranomas en Galerie Vero-Dodat. Vergane glorie van rond 1900 maar nog steeds in goede staat.

Dag 3. Met de dubbeldekker naar Parijs. Dag 3. Escargots in restaurant La Rotonde. Dag 3. Passage Paranomas. Dag 3. Passage Paranomas. Dag 3. Passage Paranomas. Dag 3. Passage Paranomas. Dag 3. Galerie Vero-Dodat.
Dag 4. dinsdag 12 juni 2018
Het plan was om naar Versailles te gaan. De fonteinen bij het paleis spuiten vandaag. Vanwege het sombere regenachtig weer besluiten we om vandaag een rustdag te houden. Jammer van de fonteinen maar in de regen is het niet leuk. We reserveren kaarten voor a.s. zaterdag. Bij het paleis in Versailles is dan een avondprogramma met fonteinen, muziek en vuurwerk. Hopen dat het dan beter weer is. We hebben via internet kaartjes gekocht. De verhuurder van het huisje heeft ze voor ons uitgeprint. Aardige mensen.


Dag 5. woensdag 13 juni 2018
Met de trein naar Parijs. Vanwege stakingen bij de spoorwegen doen we er een uur langer over dan normaal. De helft van de treinen rijdt niet. Machinisten staken omdat de overheid de pensioenleeftijd van 52 jaar voor machinisten wil verhogen.
We wandelen over de markt op Place Monge. De marktkramen zijn deels overgenomen door buitenlandse ondernemers. Marokkaans is goed vertegenwoordigd. Vervolgens slenteren we de Rue Mouffetard af. Even een kijkje genomen in een kerk waar we langs kwamen.
Via de Jardin de Luxembourg lopen we naar de Boulevard Montparnasse. We belanden weer in een restaurant op advies van Martje. Hier geen keuzestress. Als je binnenkomt krijg je een salade. Ze vragen hoe je de entrecote gebakken wilt hebben en wat je wilt drinken. Dat is alles. Na de forse entrecote met patat, komt er tot onze verbazing nog een tweede. We waren net aan het overleggen of we nog een toetje zouden nemen. Na onze tweede entrecote hadden we geen behoefte meer aan een toetje.
Met de metro naar Montmartre. Om Heleen haar knie te sparen, nemen we de kabelbaan naar boven. Even in de Sacré-Coeur kijken. De beveiliging valt mee. Omdat we geen rugzakje bij ons hebben, kunnen we doorlopen. Na de Coeur een stukje lopen en je bent op Place du Tetre. Niks veranderd sinds ik er voor het eerst kwam in 1971. De (portret)schilders staan er nog steeds. Het is kennelijk een trend om Parijs vanuit een eend te bekijken. Toeristen staan fotograferend achterin. We dalen via de trappen en steegjes af van Montmartre naar metro Pigalle. Lijn 2 brengt ons in 8 haltes bij de Arc de Triomphe.
We lopen de Champs-Elisées af. Uiteraard gaan we naar binnen bij de vestiging van Renault om de nieuwste modellen te bekijken. Heleen neemt  plaats in een racewagen en in een Renault Captur. Wordt dat de volgende auto?
Met de trein terug naar ons huisje in Montainville. Deze keer geen last van de staking.

Dag 5. De oude metroborden zijn nog steeds in het straatbeeld te zien. Dag 5. Eglise Saint Etienne du Mont. Dag 5. Raam in de Eglise Saint Etienne du Mont. Dag 5. Zeilbootjes te huur in de Jardin du Luxembourg. Dag 5. Zeilbootjes te huur in de Jardin du Luxembourg. Dag 5. Sacré-Coeur. Dag 5. Place du Tetre. Dag 5. Place du Tetre. Dag 5. Toeristen in een eend. Dag 5. Biertje op Mont Martre. Dag 5. Uitzicht over Parijs. Dag 5. Proefzitten in de Renault Captur. Dag 5. Word dit de volgende auto van Heleen?
Dag 6. donderdag 14 juni 2018
Vandaag hebben we een rustdag ingelast in onze "Tour de France". Heeft te maken met de staking van de spoorwegen. Er wordt vandaag gestaakt en morgen niet. Mooi dat je dat allemaal op internet kunt vinden.
's Avonds lopen we tussen de korenvelden door naar een dorpje verderop. (Maule)  De velden zijn ingelijst in klaprozen en ander kleurig onkruid. In Maule hebben we via internet een restaurant gevonden dat de moeite waard is. Als voorgerecht een camembert met spek uit de oven. Hoofdgerecht een lamsbout.

Dag 6. Bermbegroeing. Dag 6. Klaproos. Dag 6. Voorgerecht: camembert met spek uit de oven. Dag 6. Lamsbout.
Dag 7. vrijdag 15 juni 2018
‘s Morgens met de trein naar Parijs. Geen last van de staking dit keer. We metroën van hot naar her. We wandelen in een stadspark. Butte Chaumont genaamd. Eén van de "Vondelparken" van Parijs.
La Défense is indrukwekkend met zijn wolkenkrabbers. Het is er erg druk omdat er een loop is voor een goed doel.
We drinken een pastis in het Quartier Latin. Vervolgens gaan we naar “Nos Ancêtres les Gaulois” of te wel “Onze voorouders de Galliërs” We zijn hier al twee keer eerder geweest. Onbeperkt eten en rode wijn drinken voor € 40 pp. Er komen niet alleen toeristen. Ook Fransen vermaken zich hier. Uit volle borst worden liedjes meegezongen met de gitarist. Tulpen uit Amsterdam kwam ook aan de orde toen ze hoorden dat we uit Nederland kwamen. Naar Franse gewoonte beginnen we met rauwkost. Daarna kun je naar de tafel met paté, worst en vleeswaren. Hoofdgerecht bestel je bij de ober. De schranspartij wordt afgesloten met een kaasplank en een toetje. De wijn mag je zelf tappen uit een groot vat.
Klik hier voor een filmpje


Dag 7. Stadspark Butte Chaumont. Dag 7. Een meneer laat zijn papagaai uit in het stadspark Butte Chaumont. Dag 7. Gevogelte in het stadspark Butte Chaumont. Dag 7. Wolkenkrabbers bij La Défence. De wolken zitten zelfs op de ramen. Dag 7. La Défence. Dag 7. La Défence. In de verte de Arc de Triomphe. Dag 7. Notre Dame. Dag 7. De maaltijd begint met crudité (rauwkost) bij Nos Ancêtres les Gaulois. Dag 7. Zelf rode wijn tappen. Dag 7. Tweede voorgerecht. Charcuterie. (paté en vleeswaren) Dag 7. De ober komt regelrecht uit Asterix en Obelix. Dag 7. De gitarist speelt meezingers. Tulpen uit Amsterdam staat ook op het reportoir. Dag 7. Een galiër uit Nederland. Dag 7. Kaasplank als nagerecht. Daarna kwam er nog een Crème brûlée.
Dag 8. zaterdag 16 juni 2018
In de middag bezoeken we het Paleis in Versailles. Erg druk en we staan natuurlijk in de verkeerde rij. Nou ja, met wat geduld, komen we uiteindelijk toch binnen. We schuifelen door de verschillende zalen. In de spiegelzaal is wat meer ruimte. We eten in Brasserie du Musée.
’s Avonds gaan we naar de tuinen van het paleis. Er is een speciaal avondprogramma met klassieke muziek en spuitende fonteinen. Het is de moeite waard. De avond wordt afgesloten met vuurwerk.
Klik hier voor een filmpje


Dag 8. Paleis in Versailles. Dag 8. Plafondschildering in het paleis. Dag 8. De spiegelzaal. Dag 8. Lamp in de spiegelzaal. Dag 8. Eten in Brasserie du Musée. Heleen mosselen met frites en René spaghetti met kaas. Dag 8. Avond in de tuin van het paleis in Versailles. Dag 8. Avond in de tuin. Dag 8. Detail van de fontein. Dag 8. Vlammen op de maat van de muziek. Dag 8. Dansende fonteinen op de maat van de muziek. Dag 8. Het is donker geworden. Dag 8. Avond in de tuin van het paleis in Versailles. Dag 8. De avond wordt om elf uur afgesloten met vuurwerk. Dag 8. De avond wordt om elf uur afgesloten met vuurwerk.
Dag 9. zondag 17 juni 2018
Vandaag een rustdag. Ons ov abonnement is vandaag nog geldig, maar we hebben genoeg getreind en gemetrood. Ontbijten in de tuin en de wasmachine aanzetten zijn de grootste activiteiten.

Dag 9. Ontbijten in de tuin. Dag 9. We krijgen bezoek van Flappie en de hond.
Dag 10. maandag 18 juni 2018
Een kilometer of tachtig hier vandaan ligt Chartres. Op tv ooit een documentaire gezien over de kathedraal in Chartres. Nu zijn we er geweest. Ik verbaas me altijd over de grootte en de rijkdom van zo’n gebouw. Wat moet de arme bevolking uitgeknepen zijn om een dergelijk optrekje neer te kunnen zetten.
Ondanks dat Chartres een grote stad is, is het vandaag stil in het centrum. Er is een groot wandelgebied waar we doorheen lopen. Het is maandagochtend. De meeste winkels zijn dicht. Toch zijn er heel wat toeristen in de kathedraal. Ze lopen je gelukkig niet voor de voeten zoals in het paleis in Versailles. Brand geschilderde ramen vind ik altijd mooi om te fotograferen.

Dag 10. Kathedraal in Chartres. Foto is van www.frankrijkpuur.nl Dag 10. Beelden in de kathedraal in Chartres. Dag 10. Ramen in de kathedraal. Dag 10. Detail van een raam. Dag 10. Detail van een raam. Dag 10. Interieur van de kathedraal. Dag 10. Huisjes in Chartres.
Dag 11. dinsdag 19 juni 2018
Lezen, luieren en niks doen. ’s Avonds gegeten in het dorpje. Prima restaurant. Bij de verhuurder was een feestje van de lokale zangclub. Ik werd uitgenodigd voor een glaasje. Kennelijk wilden ze me te vriend houden, omdat er wat lawaai was. Heleen was al naar bed.
Via internet entreekaartjes besteld voor de tuinen van Monet. De verhuurder heeft ze voor ons uitgeprint.


Dag 12. woensdag 20 juni 2018
Om de drukte voor te zijn gaan we vroeg naar de tuinen van Monet. Wat een geluk dat we al kaartjes hebben. Ondanks onze vroege aankomst, staat er een lange rij voor de kassa. Aanvankelijk wil de controleur ons niet met voorrang binnenlaten, maar met enig voordringen is het toch gelukt om vlot binnen te komen. Vreemde zaak, want met een reeds gekocht kaartje zou je zo naar binnen moeten kunnen. De kaartjes hoeven alleen gescand te worden en je houdt dus niemand op bij de kassa.
Het is een schitterende bloemenpracht. We zijn hier voor de derde keer. Iedere keer in een ander jaargetijde dus ook andere bloeiende bloemen.

Dag 12. Drukte in de tuinen van Monet. Dag 12. De tuinen van Monet. Dag 12. De tuinen van Monet. Dag 12. Gespiegelde waterlelie. Dag 12. De tuinen van Monet. Dag 12. De tuinen van Monet. Dag 12. De tuinen van Monet.
Dag 13. donderdag 21 juni 2018
Op aanraden van de verhuurder gaan we naar domaine de Villarceaux. Een kasteel / landhuis met mooie vijvers en tuinen. De entree is gratis.

Dag 13. Domaine de Villarceaux. Dag 13. Sjofar bij Domaine de Villarceaux. Dag 13. Domaine de Villarceaux. Dag 13. Domaine de Villarceaux.
Dag 14. vrijdag 22 juni 2018
Oei, dure dag. Twee keer buiten de deur gegeten. We lopen naar Beynes en belanden daar in een restaurant, omdat er geen mogelijkheid is om wat kleins te eten. Normaal gesproken nemen we voor de lunch een stokbroodje met beleg, maar dat wordt hier niet aangeboden. Het wandelpad loopt tussen de korenvelden.
's Avonds eten bij het restaurant in het dorp. Hier hebben we dinsdag ook gegeten. Het bevalt goed. Ik geef ze een goede beoordeling bij Tripadvisor. De eigenaar reageert en bedankt me voor de goede beoordeling. Vooral de kaasplank is geweldig.

Dag 14. Wandeling naar Beynes. Dag 14. Wandeling naar Beynes. Dag 14. Hanging basket in Beynes. Dag 14. Plantenbakken in Beynes. Dag 14. Groene stroom? Laatste foto!
Dag 15. zaterdag 23 juni 2018
Zonder files rijden we 664 km naar Assen. Onze poes Mollie is blij dat we weer terug zijn. De eerste dagen blijft ze bij ons in de buurt. Slaapt bij ons in de slaapkamer, wat ze normaal gesproken niet doet.


Terug naar boven