Weekje Normandië    13 oktober t/m 20 oktober 2012Dag 1 Assen - Bourg Beaudouin (665 km)
We zijn, inclusief pauzes en een korte file bij Antwerpen, in acht uur naar onze bestemming in Normandië gereden.
Het torentje dat we gehuurd hebben komt overeen met onze verwachtingen. Het is met smaak ingericht en van alle gemakken voorzien. Het enige dat wel missen is een scherp broodmes voor het stokbrood. Er is alleen een wc op de begane grond, maar dat is slechts een klein ongemak.
Het onderkomen biedt plaats aan drie personen. Een tweepersoonsbed op de eerste verdieping en een bed op de open zolder. De laatste is bereikbaar via een steile trap/ladder. Op zolder is tevens een speelhoekje voor kinderen ingericht. Om ongelukken te voorkomen, zit er een hekje voor de steile trap.
Het optrekje is voorzien van elektrische verwarming en een kachel op houtkorrels. Voor 190 euro kun je er in het laagseizoen een week verblijven. Klik hier voor de website.

Het torentje of te wel ”Le Colombier”. Dit is een echte koeienbel. De eettafel met de keuken. Aan de andere kant staat de pelletkachel. De speelzolder. De kachel met bijbehorende houtkorrels (pellets). Het vullen van de kachel met houtkorrels.
Dag 2 Bezoek aan Parijs
Een nichtje van Heleen is au pair in Parijs. Leuk om op bezoek te gaan. In verband met het hectische verkeer in Parijs, lijkt de zondag ons de beste optie. Dwars door Parijs over de Champs Elysées is de kortste route. Zonder Tom Tom lukt het om de straat waar we moeten zijn te vinden. Parkeren blijkt een groter probleem dan de straat vinden.
We lunchen samen en brengen een bezoek aan de Sainte-Chapelle. Een gotisch gebouwtje uit de 13e eeuw met schitterende brandgeschilderde ramen. Jammer dat de zon niet schijnt. De glas en lood ramen zijn dan nog mooier. Vroeger kon je hier zo naar binnen lopen, maar helaas is het nu nodig om veiligheids controles uit te voeren. Tassen worden gecontroleerd en je staat even in de file. Bij de Notre-Dame is de rij zo lang dat we afzien van een bezoek aan deze kathedraal.

In de regen op weg naar de Arc de Triomphe. Champs-Elysées met Place de la Concorde in de verte. La Sainte-Chapelle. Detail van een glas in lood raam. Het betere glas in lood werk. Engeltje in de Sainte-Chapelle.
Dag 3 Rustdag in het torentje
Vandaag doen we bijna niks. Beetje slapen, lezen en natuurlijk genieten van de Franse kazen.
Wel even naar de supermarkt om inkopen te doen. Normandië is het Mekka van de appeldrankjes. We laten ons verleiden tot een appel aperitiefje en een fles calvados. Bovendien hebben ze hier kattenbrokjes die ze in Nederland niet verkopen. Onze poes is er dol op.
Uiteraard komt er ook stokbrood en wijn in huis. Ze hebben hier kartonnen pakken wijn van vijf liter.

Franse heerlijkheden. Het torentje is gelegen op een boerderij. Le colombier vanaf de andere kant. Tijdopname van de kachel. (1,3 seconden) Een vijf literpak wijn. Ook in rood en rosé verkrijgbaar.
Dag 4 Naar de stranden van D-day.
Het is meer dan twee uur rijden naar de D-day stranden. Zes juni 1944 zijn hier de geallieerden geland om Europa de bevrijden van de besnorde dictator.
Onze eerst stop is in Grandcamp Maisy. Een vissersdorpje met een mooi haventje.
De zee komt tot vlakbij de huizen. Koop hier geen auto. Meeuwen op het havenhoofd van Grandcamp Maisy. Vissersbootje. Meeuwen op de kade. Havenhoofd met René en regenboog.

Pointe du Hoc is de volgende halte. Kapot geschoten bunkers sieren het landschap. Om deze bunkers in 1944 uit te schakelen, moesten soldaten langs steile rotsen omhoog klimmen. Uiteindelijk is het complex na een paar dagen uitgeschakeld vanaf de landzijde, door militairen die op Omaha beach geland waren.
Tegen deze steile rotsen moesten de soldaten omhoog klimmen.(Pointe du Hoc) Gedenkteken bij Pointe du Hoc. Hier heeft geschut gestaan om schepen te beschieten. Observatiebunker. Van hieruit werd de locatie van de vijandelijke schepen bepaald en het geschut aangestuurd. Uitzicht vanuit de observatiebunker.
Panorama van Pointe du Hoc.

We vervolgen onze weg langs de kust. De D517 loopt langs Omaha Beach.
Na een lunch in restaurant L'Omaha gaan we naar de Amerikaanse oorlogsbegraafplaats. Een indrukwekkend aantal kruisjes vult het terrein.
De weg (D517) loopt vlak langs Omaha Beach. Restaurant L'Omaha. Hier hebben we geluncht. Renpaarden training op het strand. Omaha Beach.
Dit is slechts een deel van de begraafplaats. 9700 kruisjes van gevallen Amerikanen.
De lijst met Amerikaanse slachtoffers is gegraveerd in steen.

We parkeren nog even in Port-en-Bessin. Alweer een leuk plaatsje met een vissershaven. Onze laatste stop bij de Atlantic Wall is bij het bunkercomplex in Longues.
Buitenhaven van Port-en-Bessin. Bootjes liggen bij eb vleugellam op het droge. Binnenhaven van Port-en-Bessin. Een sluisdeur houdt het water op niveau. Beschildering van een huisje. Een van de kanonnen bij Longues. Onze laatste foto van de Atlantic Wall.
Dag 5 Giverny
Uitslapen na de lange dag van gisteren. (De film heette ook al The Longest Day.)
Om een uur of elf vertrekken we naar Giverny. Een uurtje rijden. Dit is een van de plaatsen waar de schilder Monet (1883-1926) heeft gewoond en gewerkt. Het bruggetje, dat hij diverse malen heeft geschilderd, is hier nog. De prachtige tuinen worden nog steeds in stand gehouden. Er komen veel Japanners. Ze willen allemaal op het bruggetje gefotografeerd worden. Het heet ook het Japanse bruggetje.

Schilderij van het Japanse bruggetje. Monet (1883-1926) Zo ziet het bruggetje er nu uit. Onderhoud aan de vijver. Vijver. Heleen op een kopie van het brugje. René op een kopie van het brugje. Japanse toerist in de tuin.
Het huis waar Monet gewoond heeft. Om het huis is een prachtige tuin. Tuin. Zelfs in oktober staan nog veel bloemen in bloei. Het atelier van Monet. Fornuis.
Dag 6 Rouen
Na een korte rit komen we in Rouen. (18 kilometer)
Rouen heeft, net als veel andere Franse steden, een gigantische kathedraal. Verder biedt de binnenstad leuke straatjes met vakwerk huizen.
Dit is de plaats waar Jeanne d'Arc op de brandstapel is gezet door de Engelsen, die dit deel van Frankrijk destijds bezette. (1431) Verdacht van ketterij en het dragen van mannenkleren. Dat de gevangenis alleen mannenkleren verstrekte, deed niet ter zake.
Op de Place du Vieux-Marché is de Eglise Ste. Jeanne d'Arc gebouwd. De kerk is voorzien van de ramen van een plat gebombardeerde kerk in 1944. De ramen hebben het bombardement overleefd. Er hangt een aparte sfeer in het moderne gebouw met oude ramen.

Ingang van de kathedraal Notre-Dame-de-Rouen. Waar kennen we deze figuur van? Interieur van de Notre-Dame-de-Rouen. Huisje van twee en een halve meter breed. Vakwerk huizen in Rouen. Straatje in Rouen. Diorama van de brandstapel van Jeanne d'Arc. Musée Jeanne d'Arc. (1431) De as wordt in de rivier gedumpt zeker te zijn dat ze echt weg is. Raam in de Eglise Ste. Jeanne d'Arc. Detail in de Eglise Ste. Jeanne d'Arc. Detail in de Eglise Ste. Jeanne d'Arc.
Dag 7 Twee kastelen bezocht
Vandaag bezoeken we twee kastelen in de buurt.
Het eerste kasteel is in Martainville-Epreville. Het is gevuld met oude meubels en geeft een goed beeld van hoe mensen vroeger leefden. Hoe komt het toch dat je met Heleen altijd in de keuken belandt?
We lunchen in restaurant La Table d'Oscar. Een tip van de verhuurster van het torentje.
Het tweede kasteel is in Vascœuil. Ze doen er veel aan kunst. Binnen is een expositie van schilderwerk dat ons niet aanspreekt. De tuin is prachtig. Er staan mooie beelden en de herfstkleuren manifesteren zich steeds duidelijker. Het is eind oktober.
We sluiten de dag af met een bezoek aan de supermarkt. We kopen kaas en wijn om mee te nemen naar huis. De diesel kost bij de supermarkt 15 cent p/l minder dan langs de snelweg. Even volgooien dus. Wel schrikken van de 130 euro die in eerste instantie afgeschreven worden. Een paar (werk)dagen erna komt het toch nog goed. We krijgen het te veel betaalde teruggestort. Dit schijnt een normale wijze van afrekenen te zijn bij (onbemande) tankstations in Frankrijk.

Kasteel in Martainville-Epreville. Met Heleen beland je altijd in een keuken. Het restaurant van Oscar. Gelegen in Ry. Charcuterie is een typisch Frans voorgerecht. Het kasteel in Vascœuil. Kunstwerk in de tuin van het kasteel. De herfst manifesteert zich steeds duidelijker. Kunstwerk in de tuin van het kasteel.
Dag 8 Bourg Beaudouin - Assen
Na een kort bezoek aan een vakantie kennis in België komen we weer thuis. Geen files of andere ongemakken vandaag. Alleen heeeel veeeel regen.


Terug naar boven