Vakantie Pyreneeën 1996, 1997 en 2001.

Four solaire (zonneoven)

Le four solaire of te wel de zonneoven staat in Font-Romeu. In enkele seconden wordt hier een temperatuur bereikt van 3000°C. De grote spiegel staat met de rug naar de zon. Kleinere spiegels, geplaatst op de helling ertegenover, weerkaatsen het zonlicht naar de grote spiegel. Hier vandaan gaan de zonnestralen naar de eigenlijke oven, die zich in het brandpunt van de grote spiegel bevindt.  De zon schijnt hier 300 dagen per jaar.

       

Deze oven onderscheidt zich van andere ovens, door de snelheid waarmee de hoge temperatuur bereikt wordt. De oven wordt gebruikt om proeven te doen. De tegeltjes, gebruikt voor het hitteschild van de spaceshuttle, zijn hier getest. Er wordt o.a. geprobeerd, om nieuwe composiet materialen te maken. Hier in de buurt is  nog een zonneoven, die gebruikt wordt door een pottenbakker. Weer een andere wordt gebruikt om elektriciteit op te wekken. De onderhoudskosten zijn echter zo hoog, dat niet van een gunstig rendement gesproken kan worden. Het motto "De zon schijnt voor niets" gaat hier niet op.
Terug de inleiding Foto's d'en Beys Foto's Planes Foto's Canigou Foto's Cauterets Foto's Bouillouses Van Gogh en Dali Foto's zonneoven in Font-Romeu Foto's st Thomas les Bains Diverse linken