Rondreis Thailand   (2 november t/m 22 november 2013)



Dag 1.   Schiphol-Bangkok   (zaterdag 2 november 2013)
In maart geboekt en ineens is het dan zover. Veel te vroeg op Schiphol natuurlijk. Maar ja, wat moet je anders? Als er blaadjes op de rails liggen, heb je zomaar twee uur vertraging. Met de auto is het niet veel beter. Een geschaarde vrachtwagen kan zomaar een paar uur duren. We kunnen gelijk inchecken en door de douane. Het Murphys Red Beer smaakt goed in de Ierse Pup op pier D. Altijd een prettige start van de vakantie.
Een blauwe vogel van de KLM brengt ons direct naar Bangkok. Zijn we niet gewend. De laatste jaren moesten we meestal een à twee keer overstappen. Ook deze keer reizen we met Shoestring. Goeie prijs/kwaliteit verhouding.

Mollie probeert ieder jaar om mee te gaan met vakantie. Ze kruipt in de tas. Murphys Red in de Irish Pub op Schiphol. Shoestring. Hoe ver kun je gaan.
Dag 2.   Bangkok   (zondag 3 november 2013)
Aankomst in Bangkok. We krijgen gelijk een kamer in het hotel. Even bijkomen van de twaalf uur vliegen en zes uur tijdsverschil. Bovendien is het zo'n twintig graden warmer dan in Nederland. Veel doen we niet vandaag. Beetje rondwandelen in de drukke straatjes. Het hotel is mooi gelegen in een rustig straatje in het centrum. Er komen veel groepen Nederlanders van Shoestring. Het restaurantje aan de overkant heeft een bordje in het Nederlands buiten hangen. Het hotel wordt beheerd door een moslim. Er wordt geen alcohol geschonken. Dat kost veel klanten in het restaurant.

 	Het restaurant tegenover het hotel is op Nederlanders ingesteld. Pet. Onze Thaise reisleidster.
Dag 3.   Bangkok   (maandag 4 november 2013)
Er staat een fietstocht op het programma. De rit wordt geboekt bij Co van Kessel. Klinkt Nederlands en dat is het ook. Het personeel is Thais, maar heeft intussen een beetje Nederlands geleerd. Hobbeltje, drempeltje, links, rechts en hondenpoep behoren tot het vocabulaire. Co zit in de buurt van China Town. De snelste manier om daar te komen, is met een bootje over de rivier. De fietstocht begint met een parcours door de smalle straatjes van China Town. Er gaan drie begeleiders mee. Een voorop een achteraan en een in het midden. Dat is wel nodig want we raken de groep kwijt. Met mobieltjes worden we naar elkaar toe gepraat. De tocht gaat o.a. door een waterrijk gebied met smalle betonnen paadjes. Goed sturen want je ligt er zo naast. Alles gaat goed.

Over de rivier gaan we naar de fietsenverhuur. Aan boord. Het is net een varende autobus. De fietsenverhuur is in Nederlandse handen. Stoere city cruiser hybrid met spieraandrijving. Versiering op een tempel in China Town. De fietstocht gaat o.a. over een markt waar deze vrolijke jongen ligt. Wat Khun Chan. (Wat = tempel) Wat Khun Chan. (Wat = tempel) Boeddha in een van de tempels. De fietstocht gaat over smalle betonnen paadjes. De toerbegeleiding maakt een groepsfoto. Groepsfoto. Dit ranke bootje bracht ons met de fietsen terug naar Co. Bangkok vanaf het water. De achterkant van Bangkok.
Dag 4.   Bangkok - Kanchanaburi (Jungle Rafts Floatel)  (dinsdag 5 november 2013)
De rondreis gaat beginnen. We reizen met drie comfortabele minibusjes. We rijden naar een drijvende markt. Wat een afknapper. Niets is er origineel. Een sloot met aan twee kanten souvenirwinkels. Bootjes met etenswaren zijn voornamelijk op toeristen gericht. Met een smal bootje varen we rond. De "gondelier" wil bij de winkels aanleggen. Waarschijnlijk krijgt hij een deel van de winst als we wat kopen.
De reis gaat verder naar de beroemde River Kwai. We maken een ritje over de beruchte Birma spoorlijn. Duizenden krijgsgevangenen hebben destijds het leven gelaten bij de bouw van de spoorlijn in 1943.
We overnachten in een Jungle Rafts Floatel. Bamboe hutjes gebouwd op vlotten. Er is geen elektriciteit. Je krijgt een kaarsje op je kamer.  's Morgens zien we onze eerst Thaise olifant. Het dier komt met zijn baasje het keukenafval ophalen. Het verdwijnt allemaal in de bek van de dikhuid.

Floating market. Saté wordt aan boord geroosterd. Floating market. Je kunt bijna over de bootjes naar de overkant lopen. Ritje langs de River Kwai over de Birma spoorlijn. Ritje lang de River Kwai. We overnachten in bamboe hutten op vlotten. We gaan er met een bootje naar toe. Bamboe hutten op vlotten. Jungle Rafts Floatel genoemd. 's Morgens komt een olifant het keukenafval ophalen.
Dag 5.   Jungle Rafts Floatel - Kanchanaburi   (woensdag 6 november 2013)
Na het ontbijt vertrekken we naar de Erawan waterval. Hij ligt erbij als een sprookje in de jungle. Het is rond de 30 graden dus een verkoelend bad is niet vervelend. Je kunt op verschillende niveaus badderen. We vinden een klein valletje waar we het rijk alleen hebben.
De reis gaat verder naar de Bridge over de River Kwai. Alleen de ijzeren versie van de brug is er nog. De ronde bogen zijn origineel. De vierkante vervangen de brugdelen die in de oorlog door bombardementen zijn verwoest. De houten brug, uit de film, is reeds lang verdwenen. Deze heeft alleen dienst gedaan als hulpmiddel voor het vervoeren van bouwmateriaal.

De dagelijkse temperatuur in november. Je kunt op verschillenden niveaus badderen bij de Erawan watervallen. Ons privé watervalletje. Foto met de zelfontspanner. Inzet: statief aan een boom bevestigd. Verboden om de ”locals” te voeren. De ijzeren versie van de Bridge over de River Kwai. De ronde boog links is origineel. De vierkante brugdelen vervangen delen die in de oorlog zijn verwoest. De ijzeren versie van de Bridge over de River Kwai. Begraafplaats met de duizenden slachtoffers van het Japanse regime. Er liggen veel Nederlandse slachtoffers.
Dag 6.   Kanchanaburi - Sukhothai   (donderdag 7 november 2013)
Een groot deel van de dag in de bus gezeten om naar Sukhothai te rijden. (525 km)
Boeren vangen ratten in de rijstvelden en verkopen de geroosterde knaagdieren aan de kant van de weg. We wagen ons er niet aan. We nemen een platgeslagen kip van de gril.
Onderweg even bij een krokodillen farm langs geweest. Voor een stuk rauwe kip komen ze in beweging.

Boeren vangen ratten in de rijstvelden. Ze worden geroosterd aangeboden aan de kant van de weg. Wij eten liever geroosterde kip. Hier hebben we met de kip geluncht. Krok in een krokodillen farm. Wat zijn het toch enge beesten. Uitzicht over de eeuwige rijstvelden.
Dag 7.   Sukhothai   (vrijdag 8 november 2013)
Sukhothai is een oude hoofdstad van Thailand. Het is nu een "Historical Park" en staat op de wereld erfgoedlijst van UNESCO. Hier is het koninkrijk van Siam geboren in de 13e eeuw. Er waren al eerder koninkrijkjes geweest, maar dit is de meest invloedrijke. De geboorte van het Thaise schrift vond er plaats. Er staat een standbeeld van koning Ramkhamhaeng de Grote. (circa 1239-1317) Hij heeft het ingewikkelde Thaise alfabet met zijn 44 klinkers en 15 medeklinkers op zijn geweten. Het terrein is zo groot dat we het met de fiets verkennen. Binnen de muren bevinden zich de overblijfselen van het koninklijk paleis en 26 tempels. De tempels zijn ernstig vervallen, maar de Boeddha's zijn in ere hersteld.

Met een gemotoriseerde Jan Plezier gaan we naar het Sukhothai Historical Park. Het krakkemikkige voertuig is van moderne elektronica voorzien. Een fiets is het beste vervoermiddel om het park te verkennen. Klaar om het park in te gaan. Standbeeld van koning Ramkhamhaeng de Grote. (circa 1239-1317) De bedenker van het Thaise alfabet. Een reliëf plaquette geeft het ontstaan van het Thaise schrift weer. Links zit de koning (Ramkhamhaeng de Grote) op zijn troon. Een van de vele Boeddha's in Sukhothai. Nog een Boeddha. Olifant op de hoek van een stupa. Zo af en toe krijgt hij een pinda. Olifanten ondersteunen een stupa in Sukhothai. De Lotus Vijver met lotusbloem. En nu de echte lotusbloem in de Lotus vijver.
Dag 8.   Sukhothai - Chiang Mai   (zaterdag 9 november 2013)
Met vier minibusjes reizen we naar Chiang Mai. Zes personen per busje. We zitten erg ruim in de tien persoonsbusjes..
Onderweg bezoeken we de "Wat Pratart Lampangluang". (Wat = tempel) . This is Thailand. Een dag zonder tempels is een dag niet geleefd.
De hotelkamer in Chiang Mai ziet er prachtig uit, maar het bed is eeeruuugg stevig. 's Avonds gaan we naar de drukke zaterdagmarkt. Onderweg staan lichtbeelden.

Wat Pratart Lampangluang. (Wat = tempel) Wat Pratart Lampangluang. (Wat = tempel) Een prachtig versierde koe bij de tempel. De hotelkamer in Chiang Mai ziet er mooi uit, maar het is een heeeel hard bed. Lichtbeelden in Chiang Mai. Lichtbeelden in Chiang Mai. De maan met 36 x zoom genomen.
Dag 9.   Chiang Mai   (zondag 10 november 2013)
We laten ons verrassen bij een kookcursus. Erg leuk, vooral voor Heleen. Eerst moeten we aangeven wat we willen maken. Je kunt kiezen uit een aantal voor en hoofdgerechten. Daarna gaan we naar de markt. De cursusleidster vertelt over de verschillende kruiden, groentes en rijstsoorten. Terug in de school, heeft het personeel alvast het een en ander klaar gezet naar aanleiding van onze menu keuze. In rap tempo staan we te wokken en te vijzelen. Het resultaat mag er zijn. Aan het eind van de ochtend krijgen we een kookboekje mee.


Uitleg over de vele soorten rijst. De prijs varieert van 75 cent tot een euro per kilo. De groenteverkoopster. Kennelijk is het vermoeiend werk op de markt. De cursusleidster doet voor hoe je het gerecht klaar maakt. Heleen maakt Massaman Curry Paste. Het pittige goedje kun je voor verschillende gerechten gebruiken. Stir fried chicken with cashew nut. Links boven: coconut milk soup. Recht boven: een curry gemaakt met de Massaman Curry Paste.
Dag 10.   Chiang Mai - trekking   (maandag 11 november 2013)
Vandaag vertrekken we voor een twee daagse trek. Eerst rijden we naar een plek waar je kunt olifantje rijden. De meeste leden van de groep doen er aan mee. Wij laten de kans aan ons voorbij gaan. Jaren geleden hebben we dit ook gedaan, maar we weten inmiddels dat de olifanten niet goed behandeld worden in de toeristen industrie. Vervolgens gaan we naar een waterval waar we kunnen badderen. Lunchen doen we in het bos bij de waterval. In drie uur lopen we naar een dorpje in de jungle. Nog net voor het donker wordt, kunnen we een bad nemen in de rivier. We slapen met 20 man in een slaapzaaltje op de grond. Het heeft een hoog schoolreisjes gehalte met giechelen en scheten laten. De enige luxe die we hier hebben, is een klamboe. 's Avonds wordt er op houtskool gekookt voor twintig man. Het zijn wonder koks.

Olifantje rijden. Zwemmen bij een waterval. Even pauze tijdens de trek. We hebben zwemvesten bij ons omdat we de volgende dag gaan raften. Jonge bewoonster van het dorpje waar we overnachten. Even later. Het zelfde meisje. Pyjama aan en naar bed. Diner maken voor twintig man op  twee houtskool pitjes. Aan het diner. Het smaakt allemaal prima. Trotse moeder. De slaapzaal. Met z'n allen op de grond slapen. Zo wonen en leven ze in het dorpje. Mooi tafereeltje in het dorpje. Kip met kuikens. De kip zit in een mand. De kuikens lopen vrij rond, maar blijven in de buurt. In Drenthe noemen we dit een zwien.
Dag 11.   Trekking - Chiang Mai   (dinsdag 12 november 2013)
Na het ontbijt moeten we een uurtje lopen door de jungle. Orchideeën en andere tropische bloeiers staan langs het pad. Tropische geluiden dringen onze oren binnen. We komen bij een rivier waar bamboevlotten klaar liggen. Helaas zijn er geen foto's van deze activiteit. Al onze spullen moeten waterdicht ingepakt worden voor het geval het vlot kantelt. Sommige stroomversnellingen zijn inderdaad spannend. We zitten op het vlot en het water komt af en toe tot onze middel.  Aansluitend krijgen we een lunch en rijden achterin een pickup-truck terug naar Chiang Mai.

Deze foto heb ik op internet gevonden. Zo hebben wij ook geraft. De rugzakken zijn opgehangen aan een driepoot, zodat ze droog blijven. Eind van de bamboe raft. Aan de kant liggen de vlotten waar we mee gevaren hebben.
Dag 12.   Chiang Mai - Bangkok   (woensdag 13 november 2013)
Vrije dag in Chiang Mai. In de Lonely Planet staat een stadswandeling. We doen het allemaal rustig aan. We genieten van wat ons pad kruist. Een haag met orchideeën, tempels, een vrouw die geld vraag voor het loslaten van vogeltjes, een koffietent met iced coffee en een lunch met een club sandwich. Het Thaise eten is prima, maar na een tijdje wil je wel weer eens een boterham.
's Avonds vertrekken we met de nachtbus naar Bangkok. Er is een heuse stewardess aan boord die water, vruchtensap en wat te snacken verstrekt. Volgens het reisschema zou dit traject met de nachttrein afgelegd worden, maar er wordt al twee maanden aan het spoor gewerkt.

Zomaar langs de straat. Heel veel orchideën. Close-up van een van de bloempjes. Bedelmonniken zijn vervangen door monniken met een snoertje. Ze spelen een deuntje als je wat geeft. Boeddha. Heleen geeft vogeltjes de vrijheid. Club sandwich. We zijn vandaag aan een stukje brood toe. In de nachtbus is een heuse stewardess aanwezig.
Dag 13.   Bangkok   (donderdag 14 november 2013)
Vroege aankomst in Bangkok. Om zeven uur zijn we in het hotel. Gelukkig zijn de kamers al vrij. Eigenlijk kun je pas om twaalf uur inchecken. Even slapen en dan naar het "Grand Palace".  Het voormalige Koninklijk Paleis van Bangkok is een ommuurd gebouwencomplex, dat dienst deed als koninklijke residentie van het eind van de 18e eeuw tot het midden van de 20e eeuw. Het is een schitterend complex met uiteraard veel tempels. Je vergaapt je aan de rijke versiering. Allemaal met de hand gemaakt. Er blinkt veel goud. Wat Pho, een tempel met een liggende Boeddha van 41 meter, ligt vlakbij het Grand Palace. We gaan er even kijken.
'Na de lunch verlaten we de groep en gaan naar een kattencafé. We nemen de boot en de skytrain. Ik heb het café op internet gevonden en thuis een plattegrondje uitgeprint.  In het café moet je je handen wassen voor je naar binnen mag. We tellen 17 katten die rondlopen in het café gedeelte. Ze zitten en liggen overal. Er zijn wat regeltjes. Je mag de katten niet optillen en slapende katten mag je niet storen. Midden in de zaak is een smal trapje naar een bordes. De katten die de bezoekers zat zijn, kunnen zich daar terugtrekken.

Grand Palace in Bangkok. Wachter in het Grand Palace. Grand Palace. Grand Palace. Grand Palace. Grand Palace. Grand Palace. Grand Palace. Grand Palace. 41 meter lange boeddha in Wat Pho. Overal katten in het kattencafé. Kat op tafel. Katten hebben voorrang. Kattentrapje. Op het bordes kunnen de katten zich terugtrekken. Kat op tafel. Zo kennen we de meeste katten.
Dag 14.   Bangkok - Surat Thani   (vrijdag 15 november 2013)
Op ons gemak lopen we naar "Golden Mount". Het uitzicht over Bangkok is prachtig. Onderweg zien we veel politie en afgezette straten. Er zijn demonstraties op handen. De oppositie heeft geen vertrouwen in de regering. Vooral de minister president ligt onder vuur. Thuis in Nederland horen we dat er nieuwe verkiezingen zijn uitgeschreven naar aanleiding van de demonstraties.
We lopen wat door de stad en verbazen ons over de hoeveelheid eetgelegenheden. In iedere straat wordt gewokt. Op iedere hoek wordt gekookt en gebakken. Eten de Thais wel eens thuis?
's Avonds vertrekken we met de nachttrein naar het zuiden om een paar dagen op tropische eilanden door te brengen.

Uitzicht over Bangkok vanaf de ”Golden Mount”. Op de ”Golden Mount”. Op bijna iedere hoek van de straat wordt gewokt. Restaurant aan de straat. Eten de Thais wel eens thuis?
Dag 15.   Surat Thani - Koh Pha-Ngan   (zaterdag 16 november 2013)
De trein heeft vertraging. We missen de boot naar Koh Pha-Ngan. (Koh betekent eiland)  Geen nood, over een paar uur gaat er weer een boot. Tijdens het wachten vermaken we ons met wat er zoal te zien is. O.a. een pickup-truck met zwienen. De dieren mopperen op de slechte behuizing en gebrek aan comfort tijdens de overtocht. Het vlees wordt wel vers aangevoerd.
Op het eiland worden we afgehaald met 4-wheel drives. Dat is niet overbodig. De weg is erg modderig. We zien auto's vast zitten in de modder. We zijn hier in de verkeerde tijd van het jaar. De moesson viert feest. Dagelijks onweersbuien.

Varkensvervoer naar Koh Pha-Ngan. Het vlees is in ieder geval vers. Op de boot naar Koh Pha-Ngan. Vervoer van de boot naar het hotel. De weg is t.g.v. de moesson erg modderig. Heleen sluit de dag af met zalm.
Dag 16 en 17.   Koh Pha-Ngan   (zondag 17 en maandag 18 november 2013)
Ach ja, wat doe je twee dagen op zo'n eiland. Beetje zwemmen en rond wandelen. De eerste avond is het volle maan. Een deel van de groep gaat naar een "full moon party" aan de andere kant van het eiland. Een zuipfestijn met stevige muziek. Wij gaan niet mee. De locals verkopen een soort kerststukjes met wierook en een kaarsje. Heleen koopt een stukje en laat het te water. Rustig drijft het weg in de duisternis. Je mag er een wens bij doen.

Uizicht vanaf het terras voor onze kamer. Achter het bankje is de zee. Zwemmen in de woeste golven. Heleen in de golven. Deze keer zonder bril. In Sri Lanka ligt nog steeds een bril op de zeebodem. Dagelijkse donderwolken in de verte. Een mooi gezicht. Heleen laat een stukje met wierook en een kaarsje te water. Het stukje drijft weg in de duisternis. Je mag een wens doen.
Dag 18.   Koh Pha-Ngan - Koh Samui   (dinsdag 19 november 2013)
We verhuizen naar het eiland Koh Samui. Dezelfde zee en dezelfde regenbuien.
We laten ons verwennen met een uitgebreide mixed grill met vlees en schaaldieren. Ter afsluiting van de dag nemen we een cocktail Margarita bij een barretje dat is gehuisvest in en VW busje.

Welkom op Koh Samui. Vlees en vis staan buiten in het ijs. We nemen een mixed grill. Voor € 32 een uitgebreide schotel voor twee personen. Niet echt goedkoop, maar in NL betaal je voor één krab al een dergelijk bedrag. Mixed grill. Krab. Veel vlees zit er niet aan. VW busje als bar ingericht.
Dag 19.   Koh Samui   (woensdag 20 november 2013)
Voor de groep is dit de laatste dag dat we compleet zijn. Twee mensen vliegen morgen al naar huis. 's Avonds gaan we met de hele groep eten. De fooi voor de reisleidster wordt vanavond overhandigd. We hebben een hele leuke groep. Geen adhd'ers of mensen die de hele dag de reisleidster opeisen. Twee Duitsers, twee Belgen en een Poolse vrouw geven de groep kleur.
Net als gisteren sluiten we de dag af met een cocktail. Het VW busje is er niet vanavond, maar er is wel een ander klein barretje langs de straat.

Onze kamer op Koh Samui. Overhandigen van de fooi aan Pet. Onze onvermoeibare reisleidster. Minibar aan de straat. Twee cocktails om de dag mooi af te sluiten.
Dag 20.   Koh Samui - Bangkok   (donderdag 21 november 2013)
Een groot deel van de dag brengen we door met reizen. Met de boot en de bus naar het treinstation, waar we in de avond vertrekken naar Bangkok.


Dag 21.   Bangkok - Chiang Mai   (vrijdag 22 november 2013)
's Morgens komen we met de nachttrein aan in Bangkok. De groep overnacht hier voor de laatste nacht. Morgen vliegen ze naar huis. Wij vertrekken in de avond met de nachtbus naar Chiang Mai voor onze week verlenging in het Elephant Nature Park. Gelukkig krijgen we overdag een kamer, zodat we wat kunnen bijslapen. Twee nachten achter elkaar onderweg vraagt wel wat van ons. We zijn geen twintig meer.

Bekijk hier de pagina van onze week verlenging in het Elephant Nature Park.


Terug naar boven