Twee weken Elephant Nature Park  (19 oktober t/m 1 november 2015)
Chiang Mai in het noorden van Thailand


Inleiding:*
In het Elephant Nature Park  (ENP) worden meer dan zestig bevrijde olifanten opgevangen. Het is een prachtig park ten noorden van Chiang Mai, gerund door Sangduen Chailert (Lek). Lek is opgegroeid met olifanten en heeft zich daarna bezig gehouden met het vinden van opvang voor olifanten zonder werk. Zo kwam ze bij veel olifantenkampen en ontdekte de slechte omstandigheden waaronder olifanten vaak moeten leven. Bij het zien van de mishandelingen en ellende bedacht ze dat ze een plek moest creëren om deze olifanten op te vangen. Zo ontstond het Elephant Nature Park.
Voor de olifanten is het hier een verademing na een leven in de stad, de bosbouw of een toeristisch kamp. Er zijn hier geen kettingen, geen scherpe haken, geen drugs, geen verkeer of werkdagen van 12 uur. De olifanten kunnen hier de rest van hun leven genieten van een welverdiende rust.

*Bron van deze tekst: http://www.bring-the-elephant-home.org/nl/help-bteh/adopteer-een-olifant/

We vertrekken op 14 oktober 2015 naar Chiang Mai. Na een paar dagen acclimatiseren in Chiang Mai gaan we naar het Elephant Nature Park. (ENP) Dat acclimatiseren is wel nodig. Het is erg warm (33°C) en het tijdsverschil is vijf uur. 's Nacht blijft het 24°C. De eerste dagen maken we lange nachten met de airco aan. In het park hebben we alleen een ventilator op de kamer. Dat is goed te doen, maar de eerst dagen airco is wel prettig om een goede nachtrust te krijgen.
Dag 1. maandag
Aankomst in ENP (Elephant Nature Park)
We gaan als vrijwilliger aan het werk. We zitten in groep B. Er is een schema waarop staat wat er moet gebeuren.
De werkzaamheden zijn van acht tot tien en van een tot drie. Soms korter soms langer. Gedurende de dag komen er trucks met meloenen, pompoenen of bananen. Die worden met de hand gelost. Dat kan wel eens buiten de normale werktijden zijn. Unload foodtruck: any time.




Dag 2. dinsdag ochtend
Ele... poo staat er op het werkschema. Dat betekent olifantenpoep opruimen. Het gaat om de nachtverblijven van de fanten. Met harken en schoppen gooien we het spul in een kiepkarretje of in een vrachtwagen. Vervolgens gaat het naar de mestvaalt, waar de waterbuffels er nog wat bruikbaar voedsel uithalen.

Elephant poo Elephant poo Elephant poo Elephant poo Het lossen van de vrachtwagen bij de mestvaalt. Waterbuffel. Poep ruimen langs de rivier. Hier worden de olifanten gewassen.
Dag 2. dinsdag middag
Planting grass. We verzamelen op een grasveld gras met wortels. Vervolgens worden we naar een helling gebracht waar het gras geplant wordt. Jammer dat het daarna niet wilde regenen. Een paar dagen na het planten kwamen we toevallig op dezelfde plek terug. Het spul lag er verdord bij. Eerder geplant gras stond er wel mooi bij.

Planting grass. Planting grass. Hoe krijg je een  pompoen klein? Je zet er een poot op en dan barst hij stuk. Wachten om gevoerd te worden. Olifanten gooien van alles over zich heen. Tuintje op de rug van een olifant.
Dag 3. woensdag
Cutting corn. Maïs oogsten.
Heleen vindt het werken in het veld te zwaar en besluit om naar de hondenopvang te gaan. Er wonen zo'n 400 honden in ENP. Sommige lopen los, maar de meesten zitten in de kennel. Ze laat zes honden uit. Een zieke stumper met een infuus en een kap. Een andere met drie poten. Een volgende bijt zijn riem door en weer een andere wil niet lopen. Na de honden gaat Heleen naar de katten. Het zogenaamde "Cat Kingdom".

René gaat maïs oogsten met tien mensen van onze groep. Er gaan ook een stuk of tien Thaise mannen mee. Het is een uurtje rijden naar het maïsveld. Met een sikkel snijden we de stelen door. De Thais bundelen ze met bamboe stroken. We sjouwen de maïsbundels naar de vrachtwagen. De begeleider zegt ons dat we rustig aan moeten doen. Regelmatig blazen we uit in de schaduw met water en ijsklontjes. De Thais werken wat langer door. Voor hun is het herfst. 's Morgens lopen ze met een trui aan en een ijsmuts op terwijl wij in korte broek en T shirt lopen. Bovenop de vrachtwagen met maïs rijden we terug.

Pas op overstekende honden en katten. Een van de zes honden die Heleen uitgelaten heeft. Cat Kingdom. De verzorgster in het ”Cat Kingdom”. Cutting corn. Vrachtwagen met maïs René klimt op de vrachtwagen met maïs Vrachtwagen met maïs
Dag 4. donderdag
's Morgens nog een keer "elephant poo". Deze keer met trekker en aanhanger.

's Middags "elephant walk". Met een begeleider maken we een wandeling tussen de olifanten. Zonder begeleider mag je niet op het terrein komen waar de ollies lopen. Bovendien heeft iedere olifant een eigen mahout (verzorger/oppasser) die toestemming moet geven om de olifant de benaderen. De mahout kent zijn olifant als zijn broekzak en weet precies wanneer een olifant op zijn gemak is of gestrest. De eerste olifant waar we kennis mee maken is Mae Janpeng. De vorige eigenaar heeft een gat in haar oor gemaakt om met een haak het dier te kunnen sturen. De huidige mahout doet daar een oorbel in. De dame heeft verschillende bellen in haar bijouterie doosje. Als olifanten jeuk hebben, hebben ze daar een oplossing voor. Ze zoeken een geschikt takje en krabbelen daarmee aan hun poten. Betonnen paaltje zijn zeer gewild om te krabbelen. Op diverse plaatsen op het terrein zijn betonnen krabpalen neergezet.

Olifanten zijn net als mensen. Ze kunnen niet allemaal met elkaar opschieten. Dieren die met elkaar overweg kunnen, worden bij elkaar gehouden. Als er een baby elephant in de groep is, wordt daar de groep naar genoemd. We ontmoeten eerst de Yindee groep. Yindee is een mannetje van twee jaar en drie maanden. Iedere olifanten baby heeft meerdere kindermeisjes (nannies), die zich om het jong bekommeren. We lopen verder naar een nieuwe groep waar ik geen naam van weet. Vervolgens gaan we naar de Dok Mai groep. Dok Mai is een vrouwtje van bijna drie. Sri Nuan maakt deel uit van deze groep. Sri Nuan is de olifant waar Heleen peetouder van is. Jaarlijks draag ze bij aan de voeding van deze grijze reuzin. Sri Nuan is de nannie van Dok Mai.

Poep ruimen met trekker en aanhanger. Mae Janpeng Even aan mijn voorpoot krabbelen met een stokje. Even aan mijn achterpoot krabbelen. In de rij staan om te schurken langs een paaltje. De Yindee groep. Yindee is de meest rechtse. Yindee in 2013. Drie maanden oud. Handig zo'n slurf. Vooral als je dorst hebt. Dok Mai met haar speeltjes. Sri Nuan. De olifant die Heleen geadopteerd heeft.
Dag 5. vrijdag
"Elephant food" staat er op de planning. Dat betekent in de elephant kitchen werken. Heleen helpt met een truck bananen lossen. Olifanten weten waar de opslag van bananen is. Soms staat er een voor de bananen opslag. René  gaat naar de meloenen. De meloenen tellen lukt niet, maar ik denk dat er zo'n twee en een half à drie ton meloenen in de truck zitten. We vormen twee lijntjes. Na het keukenwerk maken we weer een "elephant walk", Met een zak meloenen trekken we het veld in. We komen weer erg dicht bij de olifanten. Een olifant aanraken geeft een geweldig gevoel.

's Middags gaan we hout sprokkelen. In de winter daalt de temperatuur overdag tot 28 graden. 's Nachts wordt het 14 graden. De mahouts stoken dan een vuurtje omdat de olifanten het koud krijgen. Soms krijgen de dieren een jas aan.

Bananen lossen. Olifant bij de bananen opslag. Unload a truck with lots of melons. Unload a truck with lots of melons. Unload a truck with lots of melons. Opslag van meloenen. Elephant walk. Met een zak meloenen gaan we naar de olifanten in het veld. Elephant walk. Elephant walk. Olifant met pompoen. Hout verzamelen voor de winter. Hout verzamelen voor de winter. Olifant in winterjas. (foto komt van de website van ENP)
Dag 6. zaterdag
We mogen kiezen. Elephant poo of elephant food. We kiezen voor food en komen dus weer in de "elephant kitchen".

's Middags worden er groepsfoto's gemaakt. Onze begeleiders krijgen tientallen fototoestellen in hun handen gedrukt om foto's te maken.

's Avonds is het afscheidsdiner. Kinderen van een school in de buurt treden op. Ze gaan daarna met de pet rond om geld voor de school in te zamelen.

Thaise keukenmedewerkster snijdt meloenen aan stukken. Er gaan dagelijks heeeeeel veeeel meloenen naar de olifanten. Pompoenen wassen. De bak is gevuld met water. Het gif moet eraf. Groepsfoto. Onze begeleiders. Schoolkinderen treden op op zaterdagavond. Schoolkinderen treden op op zaterdagavond.
Dag 7. zondag
Gisteren mochten we kiezen tussen poep ruimen of de keuken. Achteraf blijkt de keuzevrijheid een grapje. Wie gisteren de keuken deed, gaat vandaag poepruimen. Ze hebben wel gevoel voor humor, die Thaise begeleiders.

's Middags vertrekt bijna iedereen naar Chiang Mai. Voor hen zit de week ENP er op. De vier mensen die twee weken hebben geboekt, waaronder wij, blijven achter en hebben een vrije middag. Met een biertje genieten we van het uitzicht op het park. Heerlijk om hier te zitten met altijd lieve honden, katten en olifanten om je heen.

Genieten van een tweelingzusje van Mollie en een olifanten biertje. Eten met een poes op tafel. De tas van de tablet als kussen. Honden zijn ook in grote getale aanwezig. Hond in de bordenkast. Olifanten doen het leuk met kinderen. (foto van twee jaar eerder) Uitzicht over een deel van het park. De krabpalen staan niet meer allemaal recht. Trommel waarin bananen verstopt zitten.
Dag 8. maandag week twee
In onze tweede week mogen we kiezen. Hetzelfde doen als de eerste week, naar een berenpark om daar vrijwilligerswerk te doen of enrichment. Enrichment is een soort animatieteam om het leven van de olifanten aangenamer te maken. (verrijken) Het berenpark lijkt ons ook leuk, maar we zijn hier voor de olifanten.
Wat doen we in het enrichment team?
  • voedsel ophangen in de nachtverblijven
  • bananen verstoppen in een grote trommel die kan draaien
  • rijstballen maken voor de magere olifanten
  • touwen uit de knoop halen en autobanden ophangen
  • pompoenen uitsnijden voor Halloween
Eerst lossen we een truck met meloenen en wassen pompoenen. Daar zijn te weinig mensen voor omdat de nieuwe vrijwilligers nog niet aangekomen zijn. We beginnen met zijn tweeën. Even later zijn we met zijn vieren. Om tien uur komen de nieuwe vrijwilligers. Zo uit de bus aan het werk. Sommige zijn nog in hun nette kleren. Jurkje met stroooienhoed.
We maken balletjes van tamarinde met suiker. Daarna gaan we met een karretje met kartonnen dozen, meloenen, de tamarinde balletjes en bamboe stroken op weg naar de nachtverblijven van de olifanten. We vullen (bier)dozen met lekkere hapjes voor de dieren. Met bamboe stroken worden de dozen aan palen opgehangen. De tamarinde wordt ingepakt in bladeren opgehangen. Meloenen worden doorboord met een lepel. Bamboe stroken er doorheen om ze op te hangen.

De uitrusting van het enrichment team. Tamarinde ballen met suiker. In het olifanten verblijf. Ze zijn hier alleen 's nachts. Chang is olifant in het Thais. Toevallig heet het bier dat we drinken ook zo. Meloenen doorboren met natte bamboestroken. Opgehangen meloen. De paal is ruw gestuckt zodat de fanten lekker kunnen schurken. Tamarinde balletje ingepakt in bladeren. Een echte olifanten snack. Doos met lekkers. Bananen, meloenen, tamarinde en bladeren. De doos ligt na één ruk met de slurf op de grond. Vervolgens wordt de doos aan flarden gescheurd.
Dag 9. dinsdag
Net als gisteren hangen we hapjes op in andere nachtverblijven. Het is dus niet iedere dag feest voor de olifanten. Eén keer in de twee à drie weken vinden ze wat extra's in het nachtverblijf.
's Middags hangen we autobanden op. Vooral de jonge olifanten vinden dit prachtig speelgoed. Als tupperware doosje worden ze in de lucht gegooid. Zie filmpje Klik hier.
Tussendoor krijgen we ruim de gelegenheid om foto's te maken van de olifanten die de hele dag om je heen zijn.
Aan het eind van de "werkdag" maken we rijstballen met bananen. Er gaat een soort veevoer doorheen en mineralen en vitaminen. Met je handen alles door elkaar prakken en dan stevige ballen maken. De hapjes gaan naar magere olifanten die op gewicht moeten komen.

Olifanten leggen moeiteloos ingewikkelde knopen. Wij mogen ze uit elkaar halen. Autobanden ophangen. Het eindresultaat. De speeltjes in gebruik bij Dok Mai. De speeltjes in gebruik bij Dok Mai. Morgen kunnen we de boel weer uit de knoop halen. Heel de dag heb je olifanten om je heen. Je blijft foto's maken. Aan het eind van de ”werkdag” maken we rijstballen met bananen en krachtvoer.
Dag 10. woensdag
Deze dag staat in het teken van de verjaardag van Navann. Hij wordt drie. Het is een speelse wildebras. Zijn slagtanden zijn ingekort omdat hij andere olifanten daarmee verwondt. In de elephant kitchen wordt een grote taart gemaakt. Hij moet met vier man opgetild worden. We zijn op het juiste moment op de juiste plek. We worden uitgenodigd om mee te rijden met de truck naar het verjaardagsfeest. In het nachtverblijf plakken we letters van tamarinde met suiker op een betonnen balk. Happy birthday Navann. Het hoekje waar Navann meestal verblijf, krijgt wat extra voedsel. Een mandje met meloenen e.d. 's Avonds drinken we een biertje op Navann's verjaardag. Een zwarte kat kruipt bij Heleen op schoot.

Het enrichment team ”schrijft” Happy Birthday Navann met plakkerige tamarinde. Het hoekje waar Navann vaak verblijft, wordt versierd voor zijn verjaardag. De verjaardagstaart voor Navann. Met vier man de taart in de auto zetten. De gasten op Navann's verjaardag. Navann op weg naar zijn verjaardagstaart. Navann met zijn verjaardagstaart. Navann en Dok Mai in 2013. Navann 1 jaar en Dok Mai 9 maanden. Navann met zijn verjaardagstaart in 2015. Hij is goed gegroeit. Navann vindt al snel zijn verjaardagsmandje. De moeder (Sri Prae) van Navann eet de tamarinde letters op. 's Avonds drinken we een biertje op Navann's verjaardag. Een zwarte kat zoekt warmte bij Heleen.
Dag 11. donderdag
We maken weer een elephant walk. Na het badderen in de rivier genieten de olifanten van een modderbad. Wij genieten van het schouwspel met de camera in de hand. De modder van een laag stof voorzien, schijnt goed voor de huid te zijn. In een kuil met stof rollen is een prettige bezigheid in het olifanten leven.

Heerlijk smullen. Olifanten in het modderbad. Olifantje in het modderbad. Olifantje in het modderbad. Olifantje in het modderbad. Na het modderbad volgt het stofbad. In een kuil met stof liggen, schijnt ook goed voor de huid te zijn.
Dag 12. vrijdag
Het is Halloween. Zelf hebben we daar niks mee, maar onze Canadese begeleidster van het enrichment team wil de dag vieren met versierde pompoenen voor de olifanten. Ons werk wordt in één hap vermalen tussen de grote kiezen, maar ja, we zijn leuk bezig geweest.

Halloween pompoenen maken. De creatie van René. De resultaten van Heleen. Het is schoolvakantie. We krijgen hulp  van een leuk knulletje. Het resultaat van onze snijkunsten. Een mahout vindt de pompoen zo mooi dat hij er een foto van maakt. Heleen geeft haar Halloween pompoen aan haar ”eigen” olifant Sri Nuan.
Dag 13. zaterdag
Een top dag. Na de werkzaamheden zitten we op het platform* met een biertje. Lek** komt langs op haar nieuwe driewieler en nodigt ons uit om mee te gaan naar Kabu. Lek heeft een paar trossen bananen bij zich. We lopen mee en mogen Kabu in de bek voeren. Aanvankelijk zijn we gewaarschuwd om nooit je hand in de bek van een olifant te steken, maar Kabu is een uitzondering. We vertrouwen op Lek. Ze zegt dat Kabu graag in de bek gevoerd wordt. Dit is kennelijk een brave olifant die geen vlieg kwaad doet. En inderdaad, het is een braaf dier dat boven ons uittorent. We zitten op de grond terwijl de grote kop van het dier boven ons is. Kabu heeft in de bosbouw gewerkt en heeft daar een ontwrichte pols opgelopen. Het ziet er pijnlijk uit, maar ze steunt wel op de poot. Voor het eerst van ons leven geven we een olifant een kusje. Lek bestelt met haar mobieltje nog een mand met bananen, zodat we nog meer kunnen voeren. Lek heeft in het ziekenhuis gelegen. Ze heeft een sterke band met de olifanten. Na terugkomst uit het ziekenhuis wordt ze omhelsd (omslurfd) door Faa Mai.
's Avonds is er weer een afscheidsdiner met dansende schoolkinderen.

  * dit is de plek waar we eten, drinken en uitzicht hebben op het park.
** de stichter en grote motor achter ENP

Lek met haar driewieler met bananen voor Kabu. Van links naar rechts: Lek, Heleen en Kabu met haar ontwrichte pols. Kabu komt steeds dichterbij. Kabu met Heleen. René met Kabu. Ooit een olifant gekust? Wij wel. Ooit een olifant gekust? Wij wel. Lek is een paar dagen in het ziekenhuis geweest. Na terugkomst wordt ze omhelsd door Faa Mai. Lek wordt omhelst (omslurfd) door Faa Mai. De week wordt weer afgesloten met een optreden van de schoolkinderen.
Dag 14. Zondag
Laatste dag in ENP. Een laatste ronde langs de olifanten. Inpakken en afscheid nemen. Heleen maakt nog wat foto's van het eten. Dagelijks twee maal een uitgebreid vegetarisch buffet. Het is allemaal zo lekker. Het vlees mis je niet, maar vanavond in Chiang Mai wel weer een stukje vlees bestellen.
Tot volgend jaar? Als het aan Heleen ligt wel. Die wil nu al terug.

Afscheid van de olifanten. Afscheid van de olifanten. Twee maal per dag een uitgebreid vegetarisch buffet. Twee maal per dag een uitgebreid buffet. Twee maal per dag een uitgebreid buffet. Gezonde lunch.
Cat kingdom.
Er is in ENP altijd wel een kat in de buurt. Ondanks de vele katten hadden we toch een muis in de kamer. Het diertje heeft een pakje stroopwaffels open gemaakt. Had hij waarschijnlijk nog nooit gegeten. De volgende nacht kwam hij terug en heeft een aanval gedaan op de ontbijtkoek. (stroopwafels en ontbijtkoek zijn ons noodrandsoen in geval van ziekte, gesloten winkels en restaurants of ernstige vertraging)

Toegang tot het Cat Kingdom. Er hangen mandjes voor de katten. Zelfs een bezem wordt gebruikt als ligplaats. Het snoertje is van de wifi verbinding. Kat gebruikt mijn tablettas als hoofdkussen. Er staan genoeg kattenmandjes, maar ja, katten hebben hun eigen ideeën over lekker liggen. Wat een zwaar leven hebben ze toch. O, o, o, wat heb ik het druk. Tweelingzusje van onze poes Mollie? Nog een kat met een zwaar leven. De pet van Heleen als hoofdkussen. Katten spelen met de veters van Heleen. In het Cat Kingdom. Poes zoogt haar jong in een ongemakkelijke positie. Kat onder in een mand.
Afsluiting.
Na het ENP blijven we nog een paar dagen in Chiang Mai. Cadeautjes kopen voor het thuisfront, tempels bezichtigen e.d. We geven ons over aan de Jungle Flight. Langs staalkabels zweven we van boom naar boom. Leuk om een keer te doen.

Olifant verering bij een tempel in Chiang Mai Olifant verering bij een tempel in Chiang Mai. Enerzijds worden ze vereerd, anderzijds worden ze ernstig mishandeld. Interieur van een van de vele tempels in Chiang Mai. Kruiden kopen op de markt. Kinderkleertjes gekocht voor achterneefje en nichtjes. Op de kamer in Chiang Mai hebben we een olifanten schemerlamp. Jungle Flight. Jungle Flight. Jungle Flight. Einde van de Jungle Flight. Laten we ook eens gek doen met een selfie in het vliegtuig. Bijna thuis. Van deur tot deur 24 uur onderweg. Het is een klein wondertje. Laatste foto.

Terug naar boven